Nie szukaj już więcej! W tym miejscu kupisz barszcz czerwony na zakwasie.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa wyłącznie na święta, którą spożywamy najczęściej podczas Wigilii albo hucznych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach nie tylko w postaci zupy, ale również jako uzupełnienie do niektórych posiłków.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, lecz również wyborna przekąska
Wydaje się, iż barszcz czerwony to łatwa do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego lekko słodki, a jednocześnie kwaskowy aromat sprawia, że wyśmienicie łączy się on z bardzo różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy preferują w nim jajo, kawałki kiełbasy i ziemniaki, inni zalewają nim pierogi z kapustą, grzybami lub mięsem. Barszcz czerwony to znakomite posiłek na obiad, lecz także wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak chrupkiego krokieta z grzybami lub bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.
Należy wspomnieć, iż barszcz czerwony, jeśli nie został zabielony śmietaną, jest zupą o niskiej kaloryczności. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bowiem zawiera mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, a także dużo żelaza, dlatego zaleca się go osobom chorującym na anemię. Natomiast z uwagi na to, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie często je się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – zrób samodzielnie bądź kup
Nie istnieje jedna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i na różny sposób doprawia tę zupę. Jedni uwielbiają barszcz na ostro, należycie pieprzny, inni dosypują do niego troszkę cukru, by zaakcentować naturalny słodki smak buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaśny aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie ma więcej kluczowych składników odżywczych. Taki zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przygotować na własną rękę, jednak proces fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]