Szukasz domowych przetworów z warzyw? Koniecznie odwiedź ten adres.

Kiszonki z warzyw są tak silnie związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to przede wszystkim słowiański frykas, z rzadka napotykany w innych krajach świata. Jednakże kiszonki popularne są nie tylko w całej Europie, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszonki znane są ludziom od tysięcy lat

Badacze historii potwierdzili, że proces konserwowania pożywienia poprzez ich zanurzenie w solance, w soli lub w roztworze octu, wykorzystywany jest przez ludzi od ponad czterech tysiącleci. Proces ten najprawdopodobniej nie wywodzi się nawet z Europy, a z obszarów antycznej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji mlekowej nie psuje się, bo niskie pH zawiesiny, w której się ją zanurza, utrudnia namnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat temu była to najlepsza metoda, żeby przedłużyć czas zdatności do konsumpcji mięsa, ryb i warzyw niekiedy o kilka miesięcy. W wyniku tego przyjęła się tradycja szykowania m.in. kiszonek z myślą o chłodnych miesiącach. Kwaszonki od zawsze znane są z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście jest potwierdzone. Charakteryzują się one m.in. ogromną zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które miały w magazynie kiszonki, sporadycznie chorowali na gnilca. Co ciekawe, w naszym języku kwaszone przetwory z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z słonecznika bądź kukurydzy.

W innych rejonach świata kiszonki smakują odmiennie

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni zasadniczo w większości zakątków świata, nawet w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej i w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie jest zbyt popularna. Tymczasem ogórki kwaszone są tam bodajże niezmiernie lubianym dodatkiem do burgerów, hot-dogów i sandwiczy. W Polsce obok ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Lecz nie tylko te warzywa da się kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. bakłażany, brokuły oraz owoce (przykładowo cytryny).

Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwasowość. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się fundamentem bądź ważnym dodatkiem do setek dań lokalnych. Należy wiedzieć, iż smak kiszonek bywa inny w poszczególnych rejonach świata, gdyż zależy on od dodatków do zalewy, których używa się w trakcie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek wyprodukowany według tradycyjnej polskiej receptury, będzie smakował odmiennie niż ten wyprodukowany np. w Chinach.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]