Zamów sól kłodawską.
Sól to związek chemiczny potrzebny do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie zalety posiada sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się wykorzystywać je podczas gotowania?
Właściwości różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który świetnie wzbogaca smak potraw. Choć nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, m.in. cynk, potas czy żelazo, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska doskonale podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło cynku, wapnia i potasu
Sól kłodawska natomiast to artykuł o wysokim stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i stanowi kapitalny dodatek do domowych kiszonek. Jest wartościowym źródłem magnezu, żelaza czy wapnia, a więc pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, tym samym nie traci swoich właściwości i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]