Jeśli chcesz nabyć sok z kapusty kiszonej, odwiedź tę stronę.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają także inne, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć także napojów takich jak kombucza, maślanka czy wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego ciała substancje niezbędne dla jego poprawnego działania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający sporo związków wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kwaszonek to też kopalnia witamin. Warta uwagi jest zwłaszcza wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E, a także duże nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego powinno się pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one też tarcze ochronną w czasie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]