Dalsze informacje o obwarzankach krakowskich.

Posiadają wyjątkowy smak, wyglądają naprawdę interesująco, a nabyć je możemy wyłącznie w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są wizytówką dawnej stolicy naszego państwa oraz najważniejszą tradycją krakowskich piekarzy. Z jakiego powodu cieszą się tak dużym zainteresowaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do Krakowa na początku zamierzają spróbować akurat tego smakołyku?

Historia obwarzanków krakowskich

Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego wieku. W księgach pierwszy raz opisano je sto lat później, gdy zauważono, że uwielbiała je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je jedynie w czasie przed Wielkanocą, jednak później jadano je też w pozostałych porach roku. W XV wieku władca Jan Olbracht wydał przywilej, na mocy którego mogli wypiekać je tylko krakowscy rzemieślnicy. Taką samą rzecz zrobiła pięć stuleci później UE, wpisując je do spisu produktów tradycyjnych.

Receptura obwarzanków krakowskich

Obwarzanki posiadają formę pierścienia z wyraźną spiralną powierzchnią i wielkość około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od początku produkowane są w myśl identycznej receptury. Ich nazwa oraz unikalny aromat są wynikiem gotowania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – między innymi sezamem lub serem – i piecze.

Adres:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]